Ciasto najbardziej czekoladowe - z burakami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Mocno czekoladowe, wilgotne, ciemne ciasto. Rewelacyjne, obłędne. Na pewno zrobi furorę!

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna typ 650: 200 gramów
    - soda oczyszczona: 1.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - kakao gorzkie: 30 gramów
    - czekolada gorzka (min. 60% kakao): 85 gramów
    - jaja świeże: 3 sztuki
    - cukier biały kryształ: 300 gramów
    - olej rzepakowy, (można zastąpić słonecznikowym): 240 mililitrów
    - upieczone lub ugotowane buraki (idealne są buraki po gotowaniu barszczu): 300 gramów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto najbardziej czekoladowe - z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W osobnej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Buraki zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub zblendować /mają mieć konsystencję papki/. Powoli dodać ugotowany puree z buraków, rozpuszczoną czekoladę i wanilię do mieszaniny jaj. Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
    Przesiać kakao, mąkę, sodę i sól. Dodaj do buraczanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 20cmx30cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować