Ciasto najbardziej czekoladowe - z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W osobnej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Buraki zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub zblendować /mają mieć konsystencję papki/. Powoli dodać ugotowany puree z buraków, rozpuszczoną czekoladę i wanilię do mieszaniny jaj. Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Przesiać kakao, mąkę, sodę i sól. Dodaj do buraczanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 20cmx30cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.
Komentarze