Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

4.48 (162 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (tortownica 24 cm):
    krem:
    mascarpone 500 g,
    śmietanka 36% 400 ml,
    cukier puder 10 łyżek,
    olejek śmietankowy kilka kropel,

    dodatkowo:
    biszkopty podłużne 26 szt,
    herbata gorzka do nasączenia,
    brzoskwinie 1 duża puszka,
    galaretka pomarańczowa 1-2 opakowania,
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Galaretki Pieczeń

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. W przepisie użyłam 2 galaretek, ale niestety nie zmieściły się do blaszki, także myślę że jedna galaretka by wystarczyła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować