Ciasto na piernik staropolski

4.5 (153 ocen)

Przepis z notesu babci,który przekazała mi mama,a ja podtrzymuję tradycję pieczenia piernika.I cudownie,że przygotowania do świąt możemy zacząć o wiele wcześniej.

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg miodu
    2 szklanki cukru
    25 dag masła
    1 kg mąki
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody
    ½ litra mleka
    ½ łyżeczki soli
    2-3 torebki przyprawy do piernika
    Dodatkowo:
    Orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i cukier. Wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ręcznie.Na końcu wyrabiania dodajemy bakalie.Ciasto będzie bardzo rzadkie,ale tak ma być.Przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki
  • 2. Po dwóch dniach powinno mieć odpowiednia konsystencje i stwardnieć.Wtedy zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 4 tygodnie.Tak przygotowane ciasto może leżeć w lodowce nawet i pół roku. Piernik im starszy tym lepszy
  • 3. Gotowe ciasto dzielę na pół.Drugą połowę ciasta przechowuję w lodówce .Z połowy ciasta wałkuję 3 cienkie blaty.Najlepsza grubość to około 0,5 cm.Ilość blatów zależy od wielkości foremki.Każdy blat pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180'C.Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasta dlatego nie sugerujmy się podanym czasem.Ciasto po upieczeniu ma być lekko wilgotne, potem zrobi się zupełnie twarde, ale nie martwmy się tym,po dwóch dniach zmiękną, dlatego piernik należy przygotować kilka dni wcześniej.
  • 4. Gotowe blaty przekładamy powidłami lub dowolnym kremem. Najlepszy jest przełożony kilka dni wcześniej.Piernik możemy polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
  • 5. Inspiracja:Przepis rodzinny

Porady

Ciasto na piernik musi odleżeć przynajmniej 1 miesiąc. Po upieczeniu i przełożeniu ciasto powinno poleżeć chociaż 3-4 dni zanim go podamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować