Ciast z owocami jest wiele,najlepiej smakują w sezonie,gdy mamy pod ręką świeże owoce pachnące słońcem.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
5 jajek L
1,5 szkl.cukru można mniej oczywiście
1,5 szkl.kwaśnej śmietany 18 %
3,5 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
ulubione owoce u mnie akurat śliwki i morele
Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka,gotową wstawić do lodówki.
Białka ubijamy z cukrem do białości,następnie wrzucamy żółtka,krótko miksujemy,wlewamy śmietanę,i mieszamy tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera,wlewamy olejek kilka kropli,wsypujemy partiami przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy trzepaczką rózgową.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i układamy owoce,
2.owoce przykrywamy kruszonką,wstawiamy do piekarnika na 45 min.pieczemy w temp.180 C.
Porady
Gotowe posypujemy cukrem pudrem,lub robimy polewę.
Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Komentarze