Ciasto Mrówkowiec w formie ciasteczek

0 (0 ocen)

Próbowałam kiedyś mojego regionalnego ciasta o nazwie mrówkowiec, postanowiłam zmodyfikować go i podać w formie ciastek. Efekt? Są chrupiące, delikatne, słodkie.. po prostu idealne!

Składniki:

  • * szklanka sezamu
    * pół łyżeczki drożdzy + pół łyżeczki cukru
    * 2 szkl. mąki
    * pół łyżeczki cynamonu
    * pół łyżeczki proszku do pieczenia
    * 4 łyżki oliwy lub oleju
    * łyżka soku z cytryny, 2 łyżki soku pomarańczowego
    * żółtko, miód

Ciasto mrówkowiec w formie ciasteczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1792ttu 1. 1. Podprażyć sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje. Zmiksować aby sie ładnie rozkruszył.
    2. Drożdze z cukrem rozpuscić w odrobinie ciepłej wody i odstawić.
    3. W dużej misce połącz mąkę, sezam, cynamon, proszek i szczyptę soli.
    Wymieszać łyżką,aby suche produkty sie dobrze polączyły.
    4. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz sok pomaranczowy. Następnie drożdze, żółtko i powoli dodawaj poł szklanki ciepłej wody, wyrabiając ciasto.

    Ma być elastyczne i nie klejące. Rozwałkuj ceniutko jak na faworki i utwórz dowolny ksztalt ( faworki, liny, skręty) Ja akurat wycinałam kwadraty z 3 nacięciami na kwiatek i przekłądałam.

    5. W jednym garnku nagrzej olej, w drugin garnku podgrzej lekko miód z 1/3 szkl soku pomarnczowego. ( aby zrobił się płynny) wyłącz palnik.

    Ciasteczka smaż na złoto a następnie odrazu przekładaj do garnka z syropem. Dokładnie obtocz i wykładaj na papier do pieczenia.

    Najlepiej odstawić na kilka godzin, aby skruszały.

Porady

- można posypać dodatkowo prazonym sezamem - ciastka można przechowywać bardzo długo , nawet do 5 miesięcy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy