Ciasto Mlekołak

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kolejna propozycja dla łasuchów czekolady. Ciasto ładnie się prezentuje i świetnie smakuje :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    3 jajka
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki powideł śliwkowych
    0,75 szklanki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka octu
    2 szklanki płatków czekoladowych „Mlekołaki”

    Krem czekoladowy:
    2 szklanki mleka
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki cukru
    1 margaryna
    4 żółtka
    1,5 łyżki mąki
    1 szklanka pokruszonych płatków „Mlekołaki”

    Śnieżka:
    1 bita śmietana (w proszku)
    Ok. 0,75 szklanki mleka
    1 czubata łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    3-4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto mlekołak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić z cukrem na puch, dodać dżem i stopniowo wlewać olej, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dodać mleko i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ocet. Na koniec dodać płatki i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na blaszkę, piec ok. 20 minut 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni.
  • 3. Krem czekoladowy: Szklankę mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem oraz mąką. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń, na końcu dodać pokruszone płatki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Śnieżka: Do zimnego mleka wsypać bit ą śmietanę i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec dodać tężejącą i przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie ciasta: Połowa ciasta czekoladowego – połowa kremu czekoladowego – beza – połowa kremu czekoladowego – druga połowa ciasta czekoladowego – śnieżka – starta czekolada.

    Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Płatki Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować