Ciasto mlekołak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Jajka ubić z cukrem na puch, dodać dżem i stopniowo wlewać olej, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dodać mleko i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
2.Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ocet. Na koniec dodać płatki i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na blaszkę, piec ok. 20 minut 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni.
3.Krem czekoladowy: Szklankę mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem oraz mąką. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń, na końcu dodać pokruszone płatki i delikatnie wymieszać.
4.Śnieżka: Do zimnego mleka wsypać bit ą śmietanę i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec dodać tężejącą i przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
Komentarze