Ciasto miodowe z masą ananasową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt
Białka ubić że szczypta soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksowac do połączenia się obu składników. Dodawać po 1 żółtku, dobrze zmiksowac, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec 30 minut w 180 C.
2.Ciasto miodowe
Składniki na ciasto połączyć że sobą i zagnieść tak jak na ciasto "kruche". Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25x36xm i piec 25 minut w 180 C. Ciasto musi się zezłocić.
3.Masa ananasowa
Odlać sobie 1/2/szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać pokrojone w małą kostkę ananasy. Wlać kisiel i zagotować. Od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.
4.Bita śmietana
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietankę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
5.Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa następnie ciasto miodowe, a na wierzch bita śmietana.
Ciasto można udekorować kawałkami ananasa.
Porady
Jeśli nie mamy w domu kisielu żurawinowego to można użyć kisielu ananasowego lub cytrynowego.
Komentarze