Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z mlecznym kremem przełożone warstwami kakaowych herbatników. Ciasto pokryte jest dość gorzką polewą kakaową, przez co smaki się równoważą i nie należy do tych słodkich deserów.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę 25 x 25 cm
herbatniki kakaowe 2 opakowania
mleko do nasączenia herbatników 1/3 szklanki
batoniki Milky way 4
Krem mleczny
mleko w proszku 500 g
mleko 280 ml
cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
masło 82 % tł. 260 g
cukier puder 2 łyżki
Polewa kakaowa
masło 82 % tł. 50 g
cukier drobny kryształ 1/3 szklanki
gorzkie kakao 3 łyżki kopiaste
śmietana 18% 2-3 łyżki
mleko 4 łyżki
Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu umieszczamy mleko, cukry, dwa pokruszone batoniki i podgrzewamy do rozpuszczenia składników, studzimy. Miękkie masło oraz cukier puder ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się jasne i puszyste. Następnie do masła dodajemy partiami na przemian raz mleko w proszku, a następnie wystudzone mleko, stale miksując na średnich obrotach. Z czasem miksowania krem będzie gęstniał dlatego należy szybko przekładać nim nasączone herbatniki.
Formę wykładamy folią spożywczą. Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników, nasączamy mlekiem. Warstwy herbatników przekładamy kremem mlecznym.
W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko, śmietanę i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przesiane kakao dodajemy na końcu, mieszamy do momentu połączenia składników, studzimy. Wierzch ciasta pokrywamy polewą, a następnie chłodzimy w lodówce parę godzin. Pozostałe batoniki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na parę minut z lodówki, wówczas lepiej się je kroi.
Smacznego,
Komentarze