Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką, wylewamy do blaszki 25x30 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
2.Kawę rozpuszczalną zalewamy dwoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Cukierki michałki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Serek mascarpone miksujemy na gładki puch. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier i mascarpone. Do masy wlewamy zimną kawę oraz dodajemy 3/4 startych cukierków i całość delikatnie mieszamy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy 3/4 masy michałkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch układamy pozostałą masę michałkową i posypujemy resztą cukierków.
Komentarze