Ciasto Michałek

4.44 (197 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne wilgotne ciasto przełożone kremem śmietanowym z cukierkami michałkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem michałkowy:
    250 g czekoladowych cukierków michałków
    200 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.44 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cukierki Ciasto

Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką, wylewamy do blaszki 25x30 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Kawę rozpuszczalną zalewamy dwoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Cukierki michałki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Serek mascarpone miksujemy na gładki puch. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier i mascarpone. Do masy wlewamy zimną kawę oraz dodajemy 3/4 startych cukierków i całość delikatnie mieszamy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy 3/4 masy michałkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch układamy pozostałą masę michałkową i posypujemy resztą cukierków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować