Ciasto Maxi King

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maxi King jest, delikatny z nutką słodkiego aksamitnego karmelu z chrupiącą czekoladą z orzeszkami na wierzchu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA:
    1,5 kostki masła
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 szklanki mleka w proszku

    POLEWA:

    2 mleczne czekolady
    150 g orzeszków ziemnych niesolonych
    1/4 szkl. mleka

    PONADTO:

    ok 400 g herbatników
    1 puszka karmelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę /23x33cm/ wyłożyć papierem, a następnie herbatnikami.
  • 2. Orzeszki posiekać drobno, uprażyć na suchej patelni.
  • 3. 1 szkl. mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić.
  • 4. Masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku do wyczerpania składników ciągle ubijając.
  • 5. Przygotowaną masę podzielić na 2 części.
  • 6. Jedną porcję masy rozsmarować równomiernie na herbatnikach, przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
  • 7. Masę krówkową wyłożyć na herbatniki.
  • 8. Bezpośrednio na karmel wyłożyć drugą porcję masy. Wyrównać.
  • 9. Przykryć koleją warstwą herbatników.
  • 10. Czekolady roztopić wraz z mlekiem, dodać posiekane orzechy i wyłożyć na ciasto.
  • 11. Schłodzić.
  • 12. Inspiracja pochodzi z internetu.

Porady

Doskonale smakuje na drugi dzień, kiedy ciasteczka delikatnie zwilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować