Ciasto maślankowe z truskawkami

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Jest to jedno z najłatwiejszych ciast z owocami, nie jest potrzebny mikser, mieszamy wszystkie składniki łyżką .

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml maślanki
    ½ szklanki cukru ( 125 ml)
    2 i ½ szklanki mąki ( 625 ml)
    3 duże jajka
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    125 ml oleju ( u mnie rzepakowy)
    dowolny olejek /aromat ( u mnie waniliowy)
    owoce, tym razem truskawki ( około 20 sztuk)
    tabliczka białej czekolady ( 100 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maślankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ll68i7 1. Przygotowuję miskę lub pojemnik ( około 2l ) w którym będę mieszać ciasto . Wlewam najpierw maślankę i olej , wbijam jajka i dodaję olejek zapachowy . Następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , oraz dodaję cukier. Wszystko mieszam łyżką , masa jest dość gęsta.
    Truskawki myję, odcinam szypułki , odstawiam aby odciekły, następnie przekrawam na połówki.
    Foremkę (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia , wykładam ciasto, na wierzchu układam połówki truskawek ( cięciem do góry).
  • image-1bufgp9 2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę około 50 minut ( czas i temp. zależy od piekarnika)
  • image-2akgmei 3. Po upieczeniu wykładam połamaną w kosteczki białą czekoladę, jak się roztopi wystarczy rozsmarować.

Porady

Zamiast polewy można zrobić kruszonkę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować