Ciasto Marcinek na margarynie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    - 1 kg mąki
    - 1 margaryna
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 jajka + 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szkl. śmietany
    - 1 płaska łyżeczka sody

    Masa:
    - 2 szkl. śmietany 18%
    - 2 szkl. śmietany 30%
    - 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
    - sok z 1 cytryny
    - 1 łyżeczka cukru wanliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marcinek na margarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

    Wszystko razem ubić na sztywno.
    Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzchmożna posypać tartą czekoladą , pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować