Ciasto marchewkowo - piernikowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak ciasta marchewkowego z dodatkiem kakao i aromatycznych korzennych przypraw sprawia, że pachnące ciasto ma smak podobny do smaku piernika.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    350 g masła
    600 g marchwi
    170 g cukru
    460 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki kakao
    6 łyżeczek przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cynamonu
    2 garście rodzynek
    2 garście orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Ciasto marchewkowo - piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Natłuszczamy formy.

    2. Roztapiamy masło i zostawiamy do ostudzenia.

    3. Mąkę łączymy z sypkimi produktami i przesiewamy.

    4. Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach.

    5. Ubijamy jajka z cukrem. Dolewamy roztopione masło, a następnie stopniowo dokładamy suche produkty cały czas miksując.

    6. Do ciasta dosypujemy startą marchew, orzechy laskowe i rodzynki. Mieszamy łyżką.

    7. Ciastem marchewkowym napełniamy keksówki. Pieczemy przez 50 minut.

Porady

Ze składników w podanej proporcji można upiec 2 ciasta marchewkowo- piernikowe w keksówkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować