Ciasto jest pyszne i zdrowe, bo zawiera niewiele mąki :)
Składniki:
Składniki:
250 g mąki,
250 g cukru,
0,5 kg marchwi /świeża, starta na grubej tarce/,
200 g orzechów włoskich,
200 g żurawiny suszonej /mogą być rodzynki, albo mieszanka bakaliowa/,
4 jajka,
1 szklanka oleju /najlepiej rzepakowego/,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli
Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, cynamon, orzechy, żurawinę.
Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.
W większym naczyniu /garnek lub miska/ mieszamy jaja z olejem /olej dolewamy stopniowo/. Mieszać można trzepaczką albo łyżką.
2.Do jajek z olejem porcjami dodajemy na przemian składniki „suche” i marchew. Mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość naczynia wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką albo wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temp. 1800 C Pieczemy około 45-50 min w tej temperaturze. Stan upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem, powinien być suchy. Smacznego!
Komentarze