Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

4.48 (163 ocen)

Inna wersja ciasta marchewkowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szkl drobno startej marchwi (ok. 4 duże)
    • 2 szkl mąki
    • 3/4 szkl cukru
    • ¼ szkl oleju
    • 4 jaja
    • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 płaskie łyżeczki proszki do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • Szczypta soli

    Krem pomarańczowy:
    • 250 g serek mascarpone
    • 1 ½ łyżki cukru pudru
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
    • 250 ml śmietanki 30%
    • Szczypta cynamonu

    Polewa marchewkowa:
    • 1 budyń waniliowy lub śmiketankowy
    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 500ml soku marchewkowego
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i olej. Dodać marchew, sodę, proszek, cynamon, sól i ubijać jeszcze chwilę. Ciasto wylać na formę i piec 40 nim w temperaturze 180’C. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, delikatnie zmiksować. Do serka dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Potem powoli dodawać sok i dokładnie połączyć. Na końcu dodać cynamon i wymieszać.
  • 3. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
  • 4. Składanie ciasta:

    CIASTO – KREM POMARAŃCZOWY – CIASTO – POLEWA MARCHERWKOWA

  • 5. Ciasto dobrze schłodzić.

Porady

Blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować