Ciasto marchewkowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita dołożyć marchewkę. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 – 60 minut. Zimne przekroić na 2 części.
2.Masa marcepanowa: Kaszę i cukier wymieszać ze sobą. Margarynę rozpuścić cały czas mieszając, gdy zawrze zalać nią sypką mieszankę. Na koniec dodać wódkę i olejek. Wszystko mieszać do powstania jednolitej struktury. Jeszcze płynną wyłożyć delikatnie na ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Przechowywać w lodówce.
Komentarze