Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. W następnej kolejności wszystkie sypkie składniki. Gdy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane dodajemy olej, na koniec startą marchewkę.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Krem
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, następnie pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy, by uzyskać sztywną konsystencję. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i sok wyciśnięty z pomarańczy (można też zetrzeć trochę skórki z pomarańczy). Odstawiamy do lodówki na kilka minut by masa stężała.
3.Wykończenie
Upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części, smarujemy kremem. Wierzch polewamy polewą z białej czekolady.
Komentarze