ciasto marchewkowe z kremem

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

pyszne wilgotne ciasto przełożone kremem śmietankowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
    3 jajka, roztrzepane
    1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    pół szklanki posiekanych, odsączonych gruszek z kompotu
    1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

    krem
    300 g serka philadelphia
    6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
    1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
    W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
    Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i gruszki, wymieszać łyżką.
    Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  • ciasto 2. Wszystkie składniki na krem umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

Porady

gruszki można zastąpić ananasem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować