Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasto marchewkowe! Jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a składniki na nie przeważnie mamy w swoim domu. Można po prostu posypać je cukrem pudrem, ja natomiast polałam białą i mleczną czekoladą.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
    1 jajko
    80 g cukru
    150 g startej marchewki (2 średnie marchewki)
    70 ml oleju
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    120 g mąki
    pół startego jabłka
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na polewę:
    70 g białej czekolady
    30 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubijać do podwojenia jego objętości. Dodać cukier i dokładnie utrzeć. Pod koniec dodawać po trochu olej, cały czas ubijając.
    Do masy dodać (delikatnie mieszając łyżką) startą marchewkę, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
    W osobnej misce umieścić przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Suche składniki dodać do wcześniej powstałej masy i wymieszać łyżką.

    Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 1 h w temperaturze 170 st. C. Wystudzić.

    Białą i mleczną czekoladę roztopić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce.
    Ciasto posmarować równomiernie białą czekoladą. Następnie "narysować" (za pomocą łyżeczki lub szprycy z cienką końcówką) gwiazdę. Wziąć wykałaczkę, włożyć w polewę na środku ciasta i kręcić "wężykiem" w koło. Poczekać przed krojeniem do ostygnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować