Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Charakteru dodaje mu słono-słodki krem z serka typu Philadelphia.
Ciasto marchewkowe z cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.
Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami.
Komentarze