Ciasto marchewkowe z cukrem trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Charakteru dodaje mu słono-słodki krem z serka typu Philadelphia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 2 szklanki startej marchewki,
    • 2 szklanki mąki,
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka oleju,
    • 1 szklanka cukru trzcinowego (około 225g),
    • 2 łyżeczki sody,
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • KREM:
    • 90g masła,
    • 270g serka typu philadelphia,
    • 8 łyżek cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).
    KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.
    Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować