Ciasto marchewkowe

2.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciasto z dodatkiem marchewki i orzechów, przełożone kremem z mascarpone

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 szkl mąki
    - 2 łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl startej na małych oczkach marchewki
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 0,5-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    - 4 jajka
    - 1 szkl oleju
    - 2 szkl orzechów laskowych lub włoskich bez skórki
    - 0,5 szkl cukru.
    Masa:
    - 100g masła
    - 500g mascarpone
    - 1 łyżka cukru pudru
    - aromat waniliowy z ziarenkami wanilii
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki suche połączyć ze sobą.
    Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki. Dodać olej i składniki suche. Na zakończenie dodać marchew i pokruszone orzechy. Przelać do tortownicy 24cm i piec przez 35min w temperaturze 180°C.
    Jak ciasto ostygnie, przekroić na pół. Przygotować masę i przełożyć nim placek.
    Górę można posypać orzechami lub prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować