Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, sodą, i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodajemy porcjami mieszankę mąki i miksujemy na niskich obrotach. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w funkcji góra - dół. Do masy wlewamy stopniowo olej, mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę, orzechy i ponownie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Średniej wielkości, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Pieczemy przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, posypujemy je cukrem pudrem i odrobiną starej marchewki. Smacznego!
Porady
Połowę mąki pszennej można zamienić na zmiksowane w pył płatki owsiane.
Komentarze