Ciasto marchewkowe

4.39 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wilgotne i pyszne ciacho z dodatkiem orzechów włoskich.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru trzcinowego
    3 duże marchewki
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki cynamonu
    garść posiekanych orzechów włoskich
    cukier puder
    drobno starta marchewka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.39 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, sodą, i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodajemy porcjami mieszankę mąki i miksujemy na niskich obrotach. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w funkcji góra - dół. Do masy wlewamy stopniowo olej, mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę, orzechy i ponownie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Średniej wielkości, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Pieczemy przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, posypujemy je cukrem pudrem i odrobiną starej marchewki. Smacznego!

Porady

Połowę mąki pszennej można zamienić na zmiksowane w pył płatki owsiane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować