* domowa masa makowa (możecie zastąpić kupną, ale ja nie mam przekonania co do niej)
* 3 białka
* 6 dużych jabłek + cukier do nich (chyba, że są wystarczająco słodkie)
* szczypta cynamonu
Ciasto marcepanek siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze.
Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta.
Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut.
Krem:
Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł.
Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe.
Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.
Komentarze