Ciasto "Malinowe niebo"

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto jest pyszne od swieta ale rowniez do niedzielnej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 zoltek
    10dkg cukru
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    20 dkg maki
    15 dkg zimnego masla
    1 cukier waniliowy
    Piana z bialek:
    6 bialek
    25 dkg cukru
    Paczka migdalow w platkach
    Masa:
    0,5 l smietany 30%
    2 szt fix do smietany
    4 lyzeczki cukru pudru
    Galaretka:
    3 galaretki malinowe
    3 szklanki wody
    0,5 malin mrozonych
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "malinowe niebo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych skladnikow zagnies kruche ciasto i podzielic na dwie czesci. Wlozyc do lodowki na pare minut.
  • 2. Bialka lekko ubic powoli dosypywac cukier i jak piana bedzie juz sztywna wsypac migdaly.
  • 3. Jedna polowe ciasta rozwalkowac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylac polowe piany. Piec to w 170 st ok 30 minut. Czas pieczenia moze sie roznic wazne jest aby piana sie nie spalila a byla wysuszona, krucha. Czynnosc powtorzyc z druga czescia ciasta.
  • 4. Smietane ubic na sztywno z fixami i cukrem.
  • 5. Galaretki rozpuscic w goracej wodzie, odstawic do wystygniecia. Kiedy bedzie letnia dolozyc maliny. Maliny musza byc zamrozone.
  • 6. Na jeden placek wylozyc polowe masy smietanowej, przykryc tezejaca galaretka z malinami, nastepnie polozyc reszte masy smietanowej, calosc przykryc drugim ciastem.
    Ciasto wstawic do lodowki na noc zeby dobrze stezalo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować