Ciasto Malinowa rozkosz

4.46 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

I po raz kolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na formę : 24cm

    SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

    3 żółtka
    1,5 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    50g masła
    180g mąki

    SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

    500g malin świeżych albo mrożonych
    2 galaretki malinowe
    2 szkl wody

    SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

    300ml śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    1,5 łyżeczki żelatyny + 4-5 łyżek gorącej wody
    cukier puder do smaku około 2-4 łyżki

    SKŁADNIKI NA BEZĘ:

    3 białka
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę, wykładamy tortownice ciastem i pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut.
    2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche.
    3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę.
    4. Czas na bezę, białka ubijamy w solą, stopniowo dodajemy cukier, gdy białka będą sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną, wykładamy na formę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
    Pieczemy bezę w temp 140* około 80 minut. Gdy wystygnie kładziemy ją na śmietanę. Całość chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować