Ciasto Malinowa chmurka

4.42 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na przyjęcie . Rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • CIASTO:
    6 żółtek
    10 dag cukru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    40 dag mąki
    30 dag margaryny

    BEZA:
    6 białek
    25 dag cukru
    10 dag płatków migdałowych
    Szczypta soli

    MASA:
    1 litr śmietany 30%
    6 śmietan-fixów
    6 łyżeczek cukru pudru

    DODATKOWO :
    3 galaretki malinowe
    60 dag malin
Wystaw ocenę:

4.42 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. Jak galaretka będzie tężeć dodać maliny.

    Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki ( wymiar blaszek 37x20)

    Białka ubić ze szczyptą soli , stopniowo dodawać cukier.

    Na cieście rozsmarować bezę i posypać migdałami. Piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia się bezy. Około 20-25 minut. Uważać , aby migdały się nie spaliły ;)

    Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i wymieszać delikatnie.

    Jak ciasto będzie wystudzone kładziemy na nie bitą śmietanę. Potem galaretkę z malinami. Na galaretkę jeszcze raz bitą śmietanę. I przykrywamy ciastem .
    Schłodzić w lodówce kilka godzin

Porady

Zamiast malin mogą być np. brzoskwinie. Ciasto ciężko się wykłada na blaszki. Najlepiej wykładać za pomocą łyżki lekko zwilżonej wodą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować