Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. Jak galaretka będzie tężeć dodać maliny.
Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki ( wymiar blaszek 37x20)
Białka ubić ze szczyptą soli , stopniowo dodawać cukier.
Na cieście rozsmarować bezę i posypać migdałami. Piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia się bezy. Około 20-25 minut. Uważać , aby migdały się nie spaliły ;)
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i wymieszać delikatnie.
Jak ciasto będzie wystudzone kładziemy na nie bitą śmietanę. Potem galaretkę z malinami. Na galaretkę jeszcze raz bitą śmietanę. I przykrywamy ciastem .
Schłodzić w lodówce kilka godzin
Porady
Zamiast malin mogą być np. brzoskwinie. Ciasto ciężko się wykłada na blaszki. Najlepiej wykładać za pomocą łyżki lekko zwilżonej wodą .
Komentarze