Ciasto malinowa chmurka

4.5 (157 ocen)

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

Składniki:

  • kruche ciasto:
    6 żółtek
    4 łyżki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    30 dag mąki
    margaryna

    maliny:
    3 galaretki malinowe
    1 l wrzątku
    maliny ok 0,5 kg

    pianka:
    500 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 kopiaste łyżeczki żelatyny

    beza:
    6 białek
    30 dag cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy ( 24x36), piec ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  • 2. Na cieście kruchym ułożyć maliny, galaretki rozpuścić w wodzie, Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Odstawić do całkowitego stężenia
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać do formy, piec w 140ºC przez około 1.5 godziny.
  • 4. Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić dodać cukier puder i żelatynę, wylać na galaretkę z malinami
  • 5. Na śmietanę ułożyć bezę, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować