Ciasto Malinowa chmurka

4.85 (190 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm

    KRUCHE CIASTO

    -5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 cukier waniliowy
    -100g masła
    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)


    GALARETKA Z MALINAMI

    -500g malin świeżych lub mrożonych
    -3 malinowe galaretki
    -3,5 szkl wody

    KREM

    -650ml śmietanki 30 lub 36%
    -250g serka kremowego lub mascarpone
    -1,5 łyżki żelatyny
    -125ml wody
    -3/4 szkl cukru pudru

    BEZA

    -5 białek
    -szczypta soli
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -200g cukru
    -2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
    -płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.85 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRUCHY SPÓD 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
    Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
    Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
  • BEZA 2. BEZA
    Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi. Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
    Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
  • MALINY 3. Na dno blaszki dajemy kruchy spód.

    WARSTWA MALINOWA
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
  • MASA 4. MASA ŚMIETANOWO-SEROWA
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
    W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
  • BEZA 5. Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować