Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.
Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.
2.BEZA
Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi. Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.
3.Na dno blaszki dajemy kruchy spód.
WARSTWA MALINOWA
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.
4.MASA ŚMIETANOWO-SEROWA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.
5.Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Komentarze