Ciasto Maliniak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kiedy moja 4-letnia córka zerwała maliny postał pomysł na to ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    Masa:
    2 śmietany 30% (po 330 ml)
    3 serki mascarpone
    2 śmietan fixy
    1 biała czekolada
    Dodatkowo:
    2 galaretki malinowe
    świeże maliny (ilość według uznania)
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto maliniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno. Jak już będą ubite dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Na koniec dodawać po jednym żółtku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do tego co ubite. Następnie dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w temperaturze 180oC.
    Masa:
    Śmietanę dobrze chłodzimy i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serki mascarpone i ponownie ubijamy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
    Dodatkowo:
    Galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki wody. Jak zaczną tężeć dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
    Wykonanie:
    Biszkopt przekrajemy na pół. Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy śmietanowej. Na masę wykładamy galaretkę z malinami. Następnie 1/3 masy. Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wykładamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy maliny i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Biszkopty możemy nasączyć oranżadą malinową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować