Ciasto maliniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Jak już będą ubite dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Na koniec dodawać po jednym żółtku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do tego co ubite. Następnie dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w temperaturze 180oC.
Masa:
Śmietanę dobrze chłodzimy i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serki mascarpone i ponownie ubijamy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
Galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki wody. Jak zaczną tężeć dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
Biszkopt przekrajemy na pół. Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy śmietanowej. Na masę wykładamy galaretkę z malinami. Następnie 1/3 masy. Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wykładamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy maliny i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze