Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę truskawkową. Ostudzić.
2.Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając.
3.Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści. Połowę kremu wyłożyć na truskawki, ułożyć biszkopty, przykryje pozostałym kremem i biszkoptem. Wierzch polać polewą.
Komentarze