Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

4.49 (164 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto o wielu smakach i aromatach. Polecam

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Masa truskawkowa:
    500g truskawek (mogą być mrożone)
    ¼ szklanki wody
    1galaretka truskawkowa
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru

    Masa adwokatowo – kokosowa:
    700 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    100g kokosu
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g miękkiego masła
    200 ml likieru "Adwokat"
    Opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę truskawkową. Ostudzić.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając.
  • 3. Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści. Połowę kremu wyłożyć na truskawki, ułożyć biszkopty, przykryje pozostałym kremem i biszkoptem. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować