Ciasto makowe z biszkoptami

4.5 (153 ocen)

  • 10 min

Ciasto o wyrazistym smaku

  • 10 min

Składniki:

  • 8 szt białka jaj,
    1 szkl cukier,
    0,5 szkl mak suchy,
    0,5 szkl mąka,
    1 łyżka proszek do pieczenia,
    masa,
    0,5 szkl mleko,
    0,5 szkl cukier,
    250 g margaryna,
    2 opak cukier waniliowy,
    2 szkl mleko w proszku,
    1 paczka biszkopty okrągłe,
    1 łyżka mak suchy,
    2 opak galaretka zielona,
    2 łyżki wiórki kokosowe,
    wódka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białkowe z makiem
    Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier dalej ubijać.
    Do ubitej piany stopniowo dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
    Pianę makową wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wysmarowanej tłuszczem , włożyć do piekarnika piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
  • 2. MASA
    Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.
  • 3. GALARETKI:
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
    Na wystudzone ciasto makowe, wyłożyć masę z mleka, na masie układać biszkopty moczone w wódce i obsypane wiórkami z makiem.
    Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować