Ciasto Magistra

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Jedno z wielu ciast według siostry Anastazji warte polecenia. Co prawda wymaga trochę pracy, ale dla takiego smaku warto się poświęcić :) Ostatnio piekłam je dla dziadków w dniu ich święta. Byli zachwyceni :) A i jest to ciacho na dużą blachę więc jest co pojeść :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny :
    4 duże jaja ( w oryg. jest 6 )
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny :
    2 duże jaja
    1/2szkl. cukru
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. mąki
    2 łyżeczki kakao

    Biszkopt różowy :
    4 duże jaja
    1 szkl. cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki ( część mąki zastąpić dodając wiśniowy kisiel )

    Masa budyniowa :
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    kostka masła

    Masa z galaretką :
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 szkl. wody

    Masa z nutellą :
    40 dag nutelli
    1 listek wafla

    Masa śmietanowa :
    2 śmietanki do ubijania 30 % ( po 200 g )
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szkl. wody

    kakao do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Ciasto magistra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny : białka ubić na sztywno z odrobina soli. Dodać cukier i po jednym żółtku po czym przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką. Piec 30 min w 180 st. ( termoobieg ).
    Tak samo upiec biszkopt różowy i ciemny.
  • 2. Masa budyniowa : Z mleka, cukrów, żółtek i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło po czym dodać po łyżce przestudzony budyń i ucierać na gładką masę.
  • 3. Masa z galaretką : odlać sok z brzoskwiń, dodać do niego galaretki rozpuszczone w szklance wody. Gdy zacznie tężeć dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie
  • 4. Masa z nutellą : Nutelle rozgrzać na parze wodnej, do kremu wkruszyć wafel.
  • 5. Masa śmietanowa : Śmietanę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę.
  • 6. Przełożenie : biszkopt jasny - masa z nutellą - biszkopt różowy - masa budyniowa - ułożone wzdłuż paski ciemnego biszkoptu, pomiędzy nimi masa z galaretką - masa śmietanowa - oprószyć kakao. SMACZNEGO !!!!!

Porady

Biszkopty można nasączyć np. herbatą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować