CIASTO LION

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj przepis na ciasto "Lion", swoją nazwę zawdzięcza pysznemu batonikowi. Czekoladowy biszkopt, nasączony herbatą, przełożony masą kajmakową, oraz masą budyniową z orzechami. Ciasto bardzo delikatne, miękkie idealne dla dzieci i nie tylko. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI : biszkopt na blaszkę 30/25
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 duże łyżki ciemnego kakao

    MASA BUDYNIOWA:
    3 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    200 g margaryny
    PONADTO :
    1 puszka masy kajmakowej
    1 opakowanie ( 50 g ) prażonego ryżu
    4 łyżki orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych
    1 szklanka ostudzonej, słodkiej herbaty
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-243niu8 1. Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
    Formę na biszkopt smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.
  • image-0d4hs68 2. Obie maki mieszamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
    Margarynę ucieramy robotem z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.
    Kajmak przekładamy do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.
  • image-1nxnl56 3. Upieczony i ostudzony biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę ryżową, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • image-07qd8k9 4. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami, ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

image-1sq12tu

4.5 (182 ocen)

Ciasto lion

Teodorka Moje ulubione :) 1 godz. 40 min

4.5 (157 ocen)

image-0v3edwd

4.42 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto biały lion

To może cię zainteresować