300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
300 g białej czekolady
1 barwnik spożywczy z tubki (10 g)
Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą.Pieczemy 25 minut w 180C. pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową.Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.
Masa budyniowa:
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Polewa:
W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały barwnik. Mieszamy i gotowe.
Na biszkopt wylewamy masę budyniową,przykrywamy herbatnikami,wylewamy masę śmietanową,przykrywamy herbatnikami,polewamy polewą i dekorujemy cytrynami.Smacznego:)
Komentarze