Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające ciasto z masą śmietanową na zimno:)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 sztk jajek
    1 i 1/2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
    1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka

    Masa budyniowa:

    2 żółtka
    250ml mleka
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
    250g masła

    Polewa:

    300 g cukru
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    150 ml wody
    2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
    300 g białej czekolady
    1 barwnik spożywczy z tubki (10 g)

    Dodatkowo:
    2 cytryny
    400 g herbatników
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

    Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą.Pieczemy 25 minut w 180C. pozostawiamy do ostygnięcia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową.Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

    Masa budyniowa:
    Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

    Polewa:
    W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały barwnik. Mieszamy i gotowe.

    Na biszkopt wylewamy masę budyniową,przykrywamy herbatnikami,wylewamy masę śmietanową,przykrywamy herbatnikami,polewamy polewą i dekorujemy cytrynami.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować