Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem i wszystko połączyć miksując. Na koniec dodać szpinak , wymieszać łyżką. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 180 C. Ciasto wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta skroić i pokruszyć w ręce lub widelcem wydłubać kawałeczki- odłożyć.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić.Bardzo zimną śmietanę ubić mikserem na średnich obrotach pod koniec wsypując cukier puder. Wlać powoli żelatynę i połączyć.
Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć. Smacznego :)
Porady
Szpinak jest najlepiej rozmrozić poprzedniego dnia.
Komentarze