Ciasto Leśny mech

4.5 (189 ocen)

Szpinak nie tylko do mięs, jeżeli nie jedliście jeszcze tego słynnego leśnego mchu to polecam. Zabierać się do pracy

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    1 1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier wanilinowy
    4 duże jajka
    1 mały granat
    1/2 l Decor Up
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody ( można go dodatkowo zblendować ciasto będzie miło intensywny zielony kolor).
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania.
  • 3. Przesiana mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką, aż składniki się połączą.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy 25 cm/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami. Dół ciasta z powrotem włożyć do formy.
  • 6. Śmietanę Decor Up ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto, na wierzchu posypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami ciasta, lekko je dociskając. Na nich układamy pestki granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować