Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody ( można go dodatkowo zblendować ciasto będzie miło intensywny zielony kolor).
2.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania.
3.Przesiana mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką, aż składniki się połączą.
4.Ciasto przełożyć do formy 25 cm/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
5.Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami. Dół ciasta z powrotem włożyć do formy.
6.Śmietanę Decor Up ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto, na wierzchu posypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami ciasta, lekko je dociskając. Na nich układamy pestki granatu.
Komentarze