Ciasto leśna chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli - cukier (cały czas wolno miksujemy), żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy na standardową blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C.
Rady: ciasto bardzo wyrośnie ale spokojnie, bo po chwili opadnie do około 3/4 wysokości formy.
2.Masa galaretkowa:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy. Jeżeli dajemy owoce mrożone to nie rozmrażamy ich tylko dodajemy do wystudzonej galaretki - uwaga wtedy szybko tężeje. Świeże owoce dodajemy do zimnej galaretki i jak zacznie tężeć wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
3.Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy fixy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.
Komentarze