Ciasto leśna chmurka

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Moja autorska wersja popularnego przepisu zainspirowana przepisem na ciasto "malinowa chmurka".

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    - biszkopt:
    6 jaj,
    szklanka cukru,
    szklanka mąki krupczatki,
    szczypta soli,
    łyżeczka proszku do pieczenia.
    - masa galaretkowa:
    2 galaretki o smaku owoców leśnych,
    ok. 500 g owoców czerwonych, np. maliny, truskawki, wiśnie, jagody ( z mrożonych polecam maliny),
    500 ml wrzątku,
    - masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    2 fixy do śmietany.
    - posypka:
    gorzka czekolada ok. 1/4 tabliczki.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto leśna chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli - cukier (cały czas wolno miksujemy), żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy na standardową blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C.
    Rady: ciasto bardzo wyrośnie ale spokojnie, bo po chwili opadnie do około 3/4 wysokości formy.
  • 2. Masa galaretkowa:
    Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy. Jeżeli dajemy owoce mrożone to nie rozmrażamy ich tylko dodajemy do wystudzonej galaretki - uwaga wtedy szybko tężeje. Świeże owoce dodajemy do zimnej galaretki i jak zacznie tężeć wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  • 3. Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy fixy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.65 (222 ocen)

image-15onsoe

To może cię zainteresować