Ciasto Latte Macchiato

4.5 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Przepyszne ciacho z kremem wprost stworzone dla kawoszy

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
    3 jajka (osobno białka i żółtka)
    pół szklanki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku
    1 łyżka kakao ciemnego - gorzkiego
    2 niecałe łyżki oleju

    + nasącz np. z naparu kawowego

    NA KREM:
    duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
    duża śmietana 30%
    cukier puder do smaku ( u mnie 3-4 łyżki)
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
    3 łyżeczki kawy mielonej (lub stare fusy z kawy)

    NA WIERZCH:
    2 szklanki mleka
    2 opakowania śnieżki
    1-2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NAjpierw musimy przygotować biszkopt. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy powoli cukier, potem żółtka i olej. Osobno połączyć mąki z kakao i proszkiem, dodać je przesiane do masy. Suche składniki można także delikatnie wmieszać łyżką. Na blaszkę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia wylać powstałą masę i piec w 180 stopniach około 25 minut do suchego patyczka. Kiedy gotowy biszkopt wystygnie można odkroić jego wierzchnią "skórkę" z której okruszki potem możemy wykorzystać jako posypkę do ciasta.
    Pamiętajmy, aby przed przygotowaniem kremu nasączyć biszkopt naparem z kawy lub cytryny i alkoholu.
  • 2. Teraz czas na krem. Aby go przygotować rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną i żelatynę. Odstawiamy aż ostygnie. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder, kawę mieloną i powoli dodajemy także jogurt. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę z kawą. Dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowany i nasączony wcześniej blat biszkoptowy. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 3. Ponownie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Dwie szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy Śnieżki i zgodnie z instrukcją na opakowaniu ubijamy je na sztywno. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wykładamy na nasze schłodzone ciasto.
  • 4. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi okruszkami z biszkoptu lub posypką czekoladową, albo po prostu kakao i gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować