CIASTO '' KRYSIA '' PO MAŁEJ MODYFIKACJI

0 (0 ocen)

KRYSIA

Składniki:

  • ciasto:

    1. 4 jajka

    2. 1 szklanka cukru (dałam 3/4 szklanki)

    3. 2 łyżki wody

    4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    5. 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)

    6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa jabłkowa:

    1. 1 1/2 kg jabłek

    2. 2 opakowania galaretki (użyłam pomarańczowej)

    3. cukier do smaku (pominęłam)

    1. 500 ml. śmietany 36% lub 30%
    2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
    3. 4-5 łyżek cukru

    1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto '' krysia '' po małej modyfikacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Wmieszać dwie łyżki wody i żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie przełożyć gotową masę do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do ostudzenia.
    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wówczas dodać cukier i galaretki w proszku. Gotować chwilę mieszając od czasu do czasu. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto i równo rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia.
    Śmietane ubić z cukrem dodać żelatyne i wylać na mase jabłkową
    zetrzeć na tarce 1/2 tabliczki czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować