Ciasto Krysi

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten placek jest przepyszny, szybko się go robi i zawsze się udaje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
    Masa : 1,5 kg jabłek,2 galaretki, łyżka żelatyny, cukier
    Krem : 0,4 l mleka, budyń waniliowy, kostka masła, szklanka cukru
    Polewa : 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao lub kupić gotową polewę
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.
  • 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.
  • 3. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki.
    Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować