1.Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.
2.Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.
3.Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki.
Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.
Komentarze