Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

4.43 (216 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Soczyste śliwki, słodko - kwaśne, tym razem w kruchym cieście z chrupiącą kruszonką...

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl. cukru
    2 jajka
    80 g masła
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    700 g śliwek

    Kruszonka:
    1 1/2 szkl. mąki pszennej
    115 g masła
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.43 (216 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone śliwki, pozbawiamy pestek , ropoławiając je na pół.
    W jednej misce przygotowujemy kruszonkę.
    Do mąki wsypujemy cukier, zalewamy roztopionym masłem, rozcieramy w palcach na kruszonką.
    Do drugiej miski wsypujemy mąki z proszkiem mieszamy.
    Dodajemy pokrojone w kostkę masło, rozcieramy w palcach.
    Wsypujemy cukier, Wbijamy jajka, dodajemy śmietane.
    Ugniatamy na gładkie ciasto.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozklładamy równomiernie ciasto.
    Układamy śliwki "dupkami" do dołu, posypujemy obficie kruszonką.
    Pieczemy 40min w 180st.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować