Ciasto kruche z powidłami i rosą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiejszy pomysł na ciasto to propozycja dla fanów powideł śliwkowych :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    * 2 i pół szklanki mąki
    * 3/4 szklanki cukru
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * kostka masła miękkiego - 200 g
    * szczypta soli
    * 4 żółtka

    pozostałe składniki:
    * około 750 ml powideł śliwkowych (mogą być każde inne)
    * skórka starta z 1 cytryny
    * 50 g startej na drobnych oczkach tarki czekolady mlecznej (może być gorzka)
    * rosa, czyli piana ubita z pozostałych po żółtkach 4 i połowy szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Ciasto kruche z powidłami i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowuję na grubość około 0.5 cm i wykładam silikonową formę do tarty o średnicy 28 cm i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
  • 2. Na przygotowanym jak wyżej opisałam cieście rozsypuję równomiernie skórkę z cytryny i czekoladę. Delikatnie rozlewam powidła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i równomiernie rozkładam na nim pianę. Piekę jeszcze około 15 minut. Po przestudzeniu z piany ukazują się piękne kropelki rosy. Smacznego!

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można użyć innych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować