Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto kruche ze słodką pianką i soczystą brzoskwinią. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    2 szklanki mąki,
    200 g masła,
    2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru,
    5 żółtek.
    Pianka;
    5 białek,
    1 szklanka drobnego cukru,
    2 Budynie toffi,
    ½ szklanki oleju.
    Dodatkowo;
    5-6 brzoskwiń.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
    Pianka;
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.
    Wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy pomału olej cały czas miksując na małych obrotach.
    Brzoskwinie obieramy i kroimy w ósemki.
    Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy brzoskwinie.
    Wlewamy piankę i posypujemy drugą częścią ciasta startej na tarce o dużych oczkach.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.

    Smacznego ;)

Porady

Zamiast brzoskwiń możemy użyć inne owoce np; śliwki lub jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować