Ciasto kruche z orzechami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem wyrobić nożem.
Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę.
Ciasto podzielić na trzy części.
Do1 dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z 2 porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika- ma być twarda
3 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować powidłami.
Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie.
2.Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach).
3.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
4.Nałożyć na ciasto.
Na pianę zetrzeć drugą porcję ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min
5.smacznego
Porady
uważajcie na żółtko w białkach, bo moja piana przez to się nie ubiła tak jak powinna:(
ja na moje ciasto dałam jeszcze troszkę polewy czekoladowej
Komentarze