ciasto kruche z orzechami i powidłami

4.46 (199 ocen)

lubię takie połączenie składników:)

Składniki:

  • *3 szkl mąki
    *6 żółtek
    *25 dag masła
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *1/2 szkl. cukru pudru
    *1 łyżeczka cukru waniliowego
    *2 łyżki kakao
    *2 łyżki powidła śliwkowego
    *2 garści orzechów włoskich

    Piana
    *6 białek
    * szczypta soli
    *3/4 szkl cukru
    *3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kruche z orzechami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem wyrobić nożem.
    Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę.
    Ciasto podzielić na trzy części.
    Do1 dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z 2 porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika- ma być twarda

    3 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować powidłami.
    Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie.
  • ciasto kruche 2. Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach).
  • piana 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • 4. Nałożyć na ciasto.
    Na pianę zetrzeć drugą porcję ciasta.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min
  • kruche z powidlami 5. smacznego

Porady

uważajcie na żółtko w białkach, bo moja piana przez to się nie ubiła tak jak powinna:( ja na moje ciasto dałam jeszcze troszkę polewy czekoladowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować