Ciasto krówkowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto kakaowe: Żółtka z jajami i cukrem utrzeć do białości, następnie wlać olej i połączyć mikserem. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kawę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
2.ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dosypać cukier aż do rozpuszczenia. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną z proszkiem, dodać aromat i wiórki i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
3.masa krówkowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń do uzyskania gładkiego kremu.
4.Ciasto kakaowe przekroić na 2 części, na jedną wyłożyć połowę kremu krówkowego, następnie wyłożyć ciasto kokosowe i kolejną część kremu. Przykryć drugim blatem. całość polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze