Ciasto krówkowo - kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rozpływające się w ustach ciasto łączące smaki kakaowego ciasta, kremu krówkowego i kokosa. Idealne dla małych i dużych łasuchów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
    6 żółtek
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    łyżka mielonej kawy

    ciasto kokosowe:
    6 białek
    pół szklanki cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu migdałowego

    krem krówkowy:
    2 opakowania budyniu krówkowego bez cukru
    3 szklanki mleka
    200 g masła
    3 łyżki cukru

    dekoracja:
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe

Ciasto krówkowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kakaowe: Żółtka z jajami i cukrem utrzeć do białości, następnie wlać olej i połączyć mikserem. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kawę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
  • 2. ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dosypać cukier aż do rozpuszczenia. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną z proszkiem, dodać aromat i wiórki i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
  • 3. masa krówkowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń do uzyskania gładkiego kremu.
  • 4. Ciasto kakaowe przekroić na 2 części, na jedną wyłożyć połowę kremu krówkowego, następnie wyłożyć ciasto kokosowe i kolejną część kremu. Przykryć drugim blatem. całość polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować