Ciasto kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowanie masy kajmakowej :
Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodaj masę kajmakową i ajerkoniak. Pokrusz beziki i delikatnie połącz składniki.
3.
Przygotowanie ciasta :
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i połącz składniki.
4.Biszkopt posmaruj dżemem. Ułóż masę kajmakową. Na górze ciasta rozsmaruj bitą śmietanę. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny.
5.Ciasto posyp pokruszonymi bezami lub startą czekoladą.
Komentarze