ciasto kora orzechowa

4.47 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

O przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 8 białek
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g wiórków kokosowych
    100 g rodzynek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sok z 1 puszki brzoskwiń
    300 g masła
    5 łyżek cukru
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i 3/4 szklanki wody
    5 żółtek

    2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
    1/4 szklanki spirytusu
    brzoskwinie z 1 puszki - osączone i pokrojone w kostkę
    2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuszczone w 3 szklankach wody
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki przelewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut, wykładam na sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).
    Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki wody, dodaję żółtka. Dokładnie miksuję i wlewam na wrzący sok. Stale mieszając trzymam na ogniu do zagotowania, po czym odstawiam pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń.
    Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować