CIASTO KOKOSOWO – CZEKOLADOWE

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

upiekłam wg przepisu Violast 11

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki letniego mleka
    3 łyżki soku z cytryny
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    1 tabliczka gorzkiej 70%, 100 gram
    100g wiórek kokosowych
    2-3 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo – czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szklanki cukru z cukrem waniliowym.
    Do ubitych białek dodać mąkę z proszkiem na zmianę z olejem, letnie mleko, olejek i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie przemieszać.
    Przygotowaną masę podzielić na 2 części do jednej dać wiórki kokosowe i wymieszać.
    Do drugiej części dodać kakao oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę - przemieszać.
    Formę o wymiarach 32x23cm, natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw białą masę, na to czarną można delikatnie przemieszać lub robić kleksy ciemny ciastem).
    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować