ciasto kokosowo - ananasowe

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

jeśli lubicie połączenie smaku kokosa z ananasem, jeśli kręcą Was ciasta delikatne jak (co tam chcecie), posmakuje Wam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa ananasowa:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gram)
    3/4 puszki ananasów + cała zalewa
    1/4 szklanki cukru
    200 gram miękkiego masła
    beza kokosowa:
    3 białka
    100 gram wiórków kokosowych
    1/4 szklanki cukru
    poncz:
    5 łyżek wody + 2,5 łyżki soku z cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto kokosowo - ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
  • blat bezowy 2. Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną wodą, żeby była cała. Soku lub soku z wodą ma być pełna szklanka.

    Ananasy kroimy na drobne cząstki.

    Sok ananasowy ( razem z wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki wody, ugotować jak normalny budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych ananasów, wymieszać łyżką.

    3 białka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
  • upieczony blat 3. Pieczemy około 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni.
    Po upieczeniu nie zdejmujemy od razu z niej papieru, tylko kiedy trochę przestygnie, inaczej nam się połamie.
  • 4. Składanie ciasta:

    Na nasączony spód biszkoptowy wykładamy masę budyniowo - ananasową. Przykrywamy (ostrożnie!) blatem bezowo - kokosowym i bardzo, bardzo delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki na całą noc, lub choć na parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować