Ciasto kokosowe z toffi

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z dodatkiem toffi, kokosa oraz migdałów, które zasmakuje każdemu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    1łyżeczka proszku bo pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa kokosowa:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    300 g wiórek kokosowych
    200-250 g masła lub margaryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa toffi:
    1 puszka kajmaku
    kostka masła
    Dodatkowo:
    100g prażonych płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać cukier i cukier waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać ze sobą , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części .
  • 2. Masa kokosowa: W małym garnku zagotować 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
    Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe ciągle mieszając. Następnie wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować aż do momentu kiedy masa zgęstnieje. Ciepłą masę kokosową wykładamy na połowę wystudzonego biszkoptu i przykrywamy drugą połową lekko dociskając.
  • 3. Masa toffi: Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy kajak i ucieramy do całkowitego połączenia się kajmaku z masłem. Gotową masę wykładamy na drugi blat biszkoptu i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Smacznego:)

Porady

Zamiast migdałów można dodać posiekane orzechy włoskie. Masło do masy toffi powinno być w tej samej temperaturze co kajmak aby się nie zważyło oraz aby nie powstały grudki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować